Italië
flag
Home DagBoek Foto's Kaart Route Klimaat

 
Nederland
Italie
Datum / Tijd
Het Weer KNMI Weather Ferrara
Oppervlakte 41.528 km² 294.020 km²
Aantal inwoners 17,0 miljoen 58.1 miljoen
Aantal inwoners per km² 394 197
Hoofdstad Amsterdam Rome
Aantal inwoners 790.000 2.6 miljoen

Kasteel MesolaBij AragentaZomaarHet kasteel voor mijn hotelNetjes op een rij


Reisverslag van een solo fietstocht van Venetie naar Predario.

Een kleine duizend kilometer. In het begin een route van Oppad. Rondom en ten zuiden van Venetie.
Daarna over de fietsroute langs de Po naar Parma, en vandaar naar Predario.

Ik wil weer proberen dit dagboek met behulp van PDA, Eee PC , (MSdos) FTP , GPRS , UMTS en internetcafés tijdens de reis bij te houden.


De spreuk

Het geheim van geluk is vrijheid.
Het geheim van vrijheid is moed.

Thucydides
Place a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions

1. Donderdag 16 juni 2011Venetie - Chioggia 75 km

Lido di VeniziaMet een beetje afstandEen grachtje op het LidoChiaggioChiaggio II

Amsterdam Venetie HV 5497 08:20 - 10:00 uur (938 km) 01:40 uur


Met de broek bijna op mijn knieën ga ik door de bagagecontrole. Ze zijn streng vandaag; bretels af en op de band. Ja maar....., dan zakt mijn broek af, geen pardon, ik help u straks weer. En ja, na de scan komt de vriendelijke meneer weer netjes mijn bretels vastmaken.

Mijn lief zet me om kwart voor zes, in de stromende regen, voor Schiphol af. Bagage uit het depot halen, afgeven gaat heel snel als je al via het Internet incheckt en je boardingpass print.

Op woensdag al breng ik mijn fiets naar Schiphol. De OV-chipkaart vindt ik eigenlijk een heel gemakkelijk ding. Vandaag leer ik er weer iets over.
Sleep mijn fiets en bagage van de trein naar de stationshal alwaar het gebruikelijk is om met de OV uit te checken. Niet op Schiphol, hier alleen op de perrons uit- en inchecken. Ik besluit dan later maar uit te checken.

Fietsdoos kopen à 20 euro. Fiets inpakken gaat eenvoudig. Hier lieg ik even door te zeggen dat ik de lucht uit de banden zal laten lopen. Doe ik niet, heb geen zin ze later weer op te pompen. De luchtvaartmaatschappijen blijven nog steeds het fabeltje; dat er in het vrachtruim van een vliegtuig (te veel) onderdruk is, verkondigden. Zou dit werkelijk zo zijn dan zou geen enkele tube tandpasta of spuitbus in je koffer een vlucht overleven.

Fiets en tassen in het bagagedepot, en weer naar de trein. Waar ik uitcheck voor de rit Apeldoorn-Schiphol en direct er na weer wil inchecken voor de rit Schiphol-Den Bosch. U bent al uitgechecked blijft dan ding schreeuwen. De eerste trein vertrekt. De OV-paal verrekt het nog steeds mij aan te nemen voor de volgende rit.
Dan maar ouderwets een kaartje kopen. Als ik op mijn volgende trein sta te wachten vraag ik een conducteur wanneer ik na uit- weer in- kan checken. Vijf minuten meneer, de computers zijn niet zo snel ..... !!!!! Ik laat hem maar in die waan.
De conducteur in de trein heeft een beter verhaal; drie minuten meneer, dat is om vergissingen tegen te gaan als men na het uitchecken direct weer zou inchecken door je de kaart iets te lang voor de paal te houden.


Even na tienen zet de piloot het vliegtuig aan de grond op Marco Polo, het vliegveld van Venetië.
Een uurtje later zit ik onder een stralende zon op de fiets, zo'n 25 graden. De eerste 20 kilometer gaan langs een stervens drukke weg, even doorbijten, op de witte streep blijven en goed oppassen. Even door akkers en wijngaarden, dan Zon, Zee en Strand en alles wat daar bijhoort.
Massa's hotels, restaurants en souvenierwinkels, supermarkten, ergo een paradijs voor de toerist. Ik fiets maar even door.

In Punta Sabioni neem ik de ferry naar Lido di Venezia. De kaartjesverkoper doet even moeilijk; vraag eerst maar aan de kapitein of de fiets mee mag, en kom dan maar terug voor een kaartje. Shit. Ik loop de pier op, keer om, bij een ander hokje probeer ik het nog eens en krijg gewoon een kaartje voor mij en de fiets.
Hier begint het fietsen echt een genot te worden, prachtige oude huizen kerken en mooie grachten. Jammer dat dat stukkie maar zo kort is. De volgende ferry laat een half uur op zich wachten.
Nog een stukkie met veel scheepswerfen, waar ik ook weinig boodschap aan heb.
De ferry naar Chioggia is net weg, even lekker in de schaduw, de thermometer geeft 30 graden aan. Ik heb vandaag genoeg, na de oversteek zoek ik een hotel.

Het eerste hotel gaat pas over 2 weken open. Weet u een hotel in de buurt? Aan de overkant. Is het een goed hotel? Zijn gezicht zegt genoeg. En een betere? Aan de waterkant Hotel Grande Italia vier sterren, beetje duur, maar ik ben het zat, neem de laatste éénpersoonskamer.

Chioggia is een beetje Venetië in het klein. Vandaag even niet, het hoofdkanaal door de stad ligt droog en staat vol met graafmachines en betonmolens. Op de plaatsen waar het water wel water is, stinkt het als een viskraam met haringen van vorige week.

Place a ReactionNumber Of Reactions: 2 Read The Reactions
Google EarthTemperatuur vandaag.Google Maps
HoogteLijnen

2. Vrijdag 17 juni 2011Chioggia - Mesola 130 km

De viskorven in ChioggiaDe Po wetlands IISaai IIBotenBrugMesola

Er zijn saaie stukken bij vandaag, heel saaie. Het Parco del Delta del Po dell'Emilia-Romagna heeft zijn charmes, de polders er omheen en tussendoor als onze eigen polders, lange rechte wegen, vaak over een dijk wat dan wel weer een prachtige weidse blik over land en water geeft.

Het Po Park is 52.000 hectare groot en herbergt meer dan 280 vogelsoorten. Zoveel zie ik er vandaag niet, het is dan ook bloody hot, de GPS geeft zo'n dertig graden aan. De vogels zijn slimmer dan die domme Hollander, zij zoeken op tijd de schaduw op.

Volgens de overlevering zou er bij Porto Levante, in de zomer, een pontje over het kanaal moeten zijn. Ik fiets beide richtingen zie niets. Op mijn vragen waar het pontje zou moeten zijn, wordt met grote armbewegingen aangegeven dat ik om moet rijden.
Ook na aankomst in Porto Levante, niets dat op een ferry lijkt.

Ik schrik me het apelazerus als een kleine felle windhoos me bijna van de dijk blaast. Het hoosje komt van een gemaaid weiland, mijn fiets en ik zitten onder de hooisprieten. Vol bewondering zie ik de draaiende wervel over het water wegtrekken.

Mesola is niks. Behalve dan dat er een fantastisch veelhoekig kasteel en een mooie kerk staan. In de pub op het plein vraag ik of ik hier ergens kan slapen. Aan de rand van het gehucht, langs de provinciale weg staat een goedkoop hotel met heel redelijke kamers; Albergo Felice.

Voor nog meer foto's zie hier.

Place a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions
Google EarthTemperatuur vandaag.Google Maps
HoogteLijnen

3. Zaterdag 18 juni 2011Mesola - Casal Borsetti 88 km

Abdij van PomposaFietspad langs kanaalComacchio IIWetlandFlamingo

Ik ben het zat. Het is niet de afstand, niet de snoei harde wind, niet het soms weer dood saaie landschap, maar de hitte, al om tien uur is het dertig graden. Zweten als een otter (zweten die beesten eigenlijk?) Er is niet tegen op de drinken.

Ik wilde eigenlijk vandaag naar Ravenna. Als ik bij een pontje over een kanaal bedenk een stuk af te snijden, sta ik voor een prachtig grinderig dijkfietspad. In de verte zie ik zowaar flamingo's. Wind nu in de rug fiets ik heerlijk, links uitkijkend over moerasgebieden, daar achter een groot meer, rechts een kanaal met als achtergrond akkerbouw.

Onderweg loop ik nog even door Commacchio, een werkelijk prachtig dorpje met kanalen en mooie bruggetjes, zoals in Venetië, maar dan een stuk kleiner en veel rustiger.

Daarvoor bezoek ik de abdij van Pomposa, mooi, heel mooi, maar 's ochtends om zeven uur nog in volle rust.

Ik denk het niet. In het restaurant van Hotel Bella Romagna krijg ik een heerlijk warme garnalen cocktail, de schaal met de garnalen drijft weer in een grotere schaal met oranje vloeistof. Ik eet alleen de garnalen en laat het vloeibare oranje, zal wel goed zijn, de ober kijkt niet vreemd.

Place a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions
Google EarthTemperatuur vandaag.Google Maps
HoogteLijnen

4. Zondag 19 juni 2011Casal Borsetti - Riolo Terme 84 km

Ravenna Pisa II?Ravenna DuomoSan Giacomomijn HotelView From my room

Om zeven uur ben ik in een stil en bijna verlaten centrum van Ravenna. Het is zondagmorgen, uitslapen voor velen.
Ik fiets op mijn gemak door het voetgangersgebied. Vele mooie kerken en andere gebouwen mag ik bewonderen, vele zie ik er waarschijnlijk niet. Op de Piaza del Popolo is al een cafeetje open. Met een potje thee en twee grote broodjes / koeken even van de omgeving genieten.

Onderweg ook hier veel akkerbouw, maar veel kleinschaliger, leuke dorpjes met prachtige kerken wisselen het groen af.

Perziken, abrikozen, druiven, kersen, appels, peren, pruimen, kiwi's, meloenen, olijven en allerlei soorten granen groeien hier op de vruchtbare aarde.

Net aangekomen in Riolo Terme, ja inderdaad met warmwater baden, maar voor mij nu even niet, met nog steeds die hitte.

Een zware dag, veel harde wind recht op de snoet en bijna ongemerkt begint het valse plat de Apenijnen in.
Het werkelijk zeer mooi gelegen Golf Hotel delle Terme heeft een prachtige éénpersoonskamer, voor mij het eerste hotel, wat ik ken, dat de alleenreizenden niet in een achteraf kamertje stopt. Ik heb een fantastisch uitzicht op de vallei.
EN wat ik hier nog niet veel meemaak, de meneer spreekt perfect Engels.

Place a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions
Google EarthTemperatuur vandaag.Google Maps
HoogteLijnen

5. Maandag 20 juni 2011Riolo Terme - Alfonsine 87 km

Op weg naar bovenOp de eerste topHeel steilFaenzaBrisighella

Een zware bergettappe vandaag, ik zweet liters, het t-shirt hangt als een natte dweil om mijn lijf.
Wonderwel blijft mijn plas mooi helder. Dan heeft dat vele bier, water en wijn van gisteren toch zijn nut gehad. Al had ik die laatste grappa beter niet kunnen nemen.

Twee heuvelruggen over. Te voet, wel te verstaan, naar boven. Het is jammer dat ik niet zo'n klimmer ben, want het landschap is onwaarschijnlijk prachtig, de mooiste rit tot nu.
Klinkt vreemd, maar ik sterf duizend doden, mijn knieën jammeren, tien meter lopen, een minuut rusten. Maar het is zo mooi, zo rustig, zo vredig. Enkele boerderijen, een paar tractoren passeren mij, verder ben ik een uur of twee alleen met mijn innere schweinehund, die het klimmen haat, en tegelijkertijd met volle teugen van de omgeving geniet.
De tweede afdaling 18% !!!!!

In Alfonsine aangekomen, kamer gevonden, eenvoudig, netjes en goedkoop in Hotel Stella. Het dorp zelf stelt niet zoveel voor geloof ik. Na het middagdutje maar eens even rondwandelen.

Gisteravond.

Elke avond weer verheug ik me op de donkere wolken die aankomen drijven. Tot nu toe is er geen drup uitgekomen.
Klinkt misschien vreemd nu het in Nederland zo'n slecht weer is, toch ik vind hier 30 graden een beetje veel te warm. Klagen, nee hoor, maar even een buitje ;>) .

Het is acht uur, diner buiten op het terras, een verkoelend windje, de zon streelt met haar laatste stralen zachtjes over het prachtige heuvellandschap, een adembenemend uitzicht zo iets wat je van Italië verwacht.
Ook alleen geniet ik, maar..... met z'n tweeen zou dit helemaal superb zijn.

Gamba's omwikkeld met spek, gebraden in cognac. Heeeerlijk. Op de Italiaanse menukaart gedraag ik me als een kind dat voor de eerst keer in een speeltuin is, wat goed klinkt bestel ik, soms valt het tegen, meestal is het fantastisch.
Vaak val ik wel een beetje af tijdens een fietsvakantie, maar deze keer ..... ?

Heb meer dan genoeg gedronken en gegeten. Het dorp bruist nog van leven, even nog een grappa op een terras.

Toen ik vanmiddag in het hotel aankwam, vertelde de meneer, 115, ik dacht, wel heel erg duur. Maar het bleek het kamernummer te zijn.
Zonet betaald, het is inderdaad totaal 115 Euro, maar dan met lunch, diner, beide meerdere gangen, bier(en) en een fles wijn. Eten is fantastisch, een echte aanrader het Golf Hotel.

Place a ReactionNumber Of Reactions: 2 Read The Reactions
Google EarthTemperatuur vandaag.Google Maps
HoogteLijnen

6. Dinsdag 21 juni 2011Alfonsine - Ferrara 60 km

Het kasteel voor mijn hotelDe kathedraalFietspad langs de stadsmuurDe kathedraal van opzijOp de fiets op het plein

In Azië natuurlijk, maar in Europa, buiten Nederland, heb ik nog nooit zoveel fietsen in een stad gezien.
Onderlangs de oude vestingmuur fiets ik de stad binnen.
Nu ben ik niet zo'n stedentripper, maar Ferrara is zeker een dagje waard. Heel mooie kathedraal. Sprookjes kasteel midden in het centrum. Er tegenaan hotel Ferrara; vol. Op een andere hoek van het slot, Hotel Annunziata , ook vol; we krijgen dadelijk een groep. Ik kijk beteutert; één nacht, één persoon. De vriendelijke meneer kijkt nog een keer. Ja, ik heb nog een klein kamertje. Ik neem het. En heeft u een veilige plaats voor mijn fiets? Ja we hebben een binnenplaatsje, maar wilt u wel uw fiets optillen, hier over het tapijt. Als dit een KLEINE kamer is, dan zijn de andere waarschijnlijk balzalen. Ik ben heel tevreden.

Overal tot nu toe zijn de mensen erg vriendelijk. Ook vanmorgen, speciaal voor mij staat de al wat oudere meneer om zes uur voor mij klaar. Mijn fiets heeft hij gisteren ergens mee naar achteren genomen, en komt er nu trots mee aanlopen.
In mijn gebrekkige Italiaans probeer ik hem nog uit te leggen dat de rekening niet correct is, ze hebben de lunch vergeten. Maar hoe leg je dat uit? Ik mis in ieder geval twee bier. DAT kan ik uitleggen. Och wuift hij het weg, t'is al goed en bedankt mij. Ik bedank hem ook.

Op de stadsplattegrond van Ferrara zie ik dat er op verschillende plaatsen fietsen te huren zijn; een fietspad helemaal rond de stadsmuur gaat en dat je ook gewoon in het voetgangersgebied fietsen mag. Ik zie wel iedereen de fiets met een (dikke)ketting op slot zetten.

Voor nog meer foto's zie hier.

Place a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions
Google EarthTemperatuur vandaag.Google Maps
HoogteLijnen

7. Woensdag 22 juni 2011Ferrara - Mantova 130 km

Fietspadomaar langs het pad .. meerdereEn dan toch even de PoOud gemaalweer eentje langs het fietspad

In een dikke laag kleven de vele vliegjes op mijn zweet klamme huid. In grote, bijna onzichtbare, wolken zwermen ze over de dijk van de Po.

Vandaag fiets ik het Po fietspad, bijna geheel verhard, ook bijna zonder verkeer. Vind ik altijd leuk zo een beetje hoger fietsen.
Links de landerijen zoals onze polders, rechts, af en toe te zien, de brede, langzaam stromende rivier de Po. Een stukkie verder steek ik over en bekijk het andersom.

Polderlandschap vind ik nou niet een van de mooiste. De dorpjes en kleine kasteeltjes maken veel goed. De Po-fietspad-directie nodigt u vriendelijk uit, links of rechts uitstapjes te maken naar de 14de, 15de, 16de eeuwse kastelen of kerkjes, telkens netjes en duidelijk door bordjes aangegeven.

Door de hitte weer een energie vretende dag.

Altijd wel geweten dat Italië vele mooie cultuurrijke steden heeft, maar zoveel ... Na gisteren Ferrara vandaag Mantova, weer een fantasierijk kasteel, mooie pleinen en kerken. Ik fiets eerst maar even rustig rondom het kasteel, te voet heb ik daar straks, na zo'n lange fietstocht geen zin meer in.
Op goed geluk draai ik de stad weer in en neem een kamer in l'Hotel Broletto, wat midden in het centrum ligt.

Place a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions
Google EarthTemperatuur vandaag.Google Maps
HoogteLijnen

8. Donderdag 23 juni 2011Mantova - Parma 86 km

Kasteel van MantovaWeer een botenbrugHoutbouw langs de PoOp de dijkNetjes op een rij

Om zes uur fiets ik in Mantova eerst nog even een rondje buitenom de stad. Het kasteel staat er in de opkomende zon prachtig bij.
Ik hoop ook de lege pleinen nog mooi op de foto te kunnen vast te leggen, helaas, er is markt vandaag, de kramen zijn druk in opbouw.

De fietsrit vandaag is weer afwisselend (polder)saai, dan prachtige dorpjes, dijkjes, welderig woekerende wilde, vol bloeiende bloemen langs beide zijden.
De charme van de cafécultuur in de ochtend bevalt me, relaxed krantje lezen, koffie drinken of gewoon een praatje maken. Chillen. Dat woord kennen ze denk ik hier niet, maar dat is het volgens mij.
Ik bestel thé caldo, dat is een potje hete thee, en een paar koeken.

Als een dief in de nacht in het donker, loop ik, angstvallig de schaduw zoekend door de nauwe stegen van Parma.
Wederom bloedheet, de straten zinderen, hitte van boven, de zon, hitte van onderen, de stenen hebben ook een meer dan 'normale' temperatuur aangenomen. En gedragen zich als vloerverwarming op de hoogst mogelijke stand.

Parma is mij niet onbekend, was ik reeds tweemaal. Toch wederom een prachtige stad. Ook eentje waar je fietsen kunt huren en rustig in het wandelgebied en er omheen, de stad en parken mag aanschouwen.

Dat er op een éénpersoonskamer maar één enkel bed staat, DAT begrijp ik. Maar dat ze daarin hier ook halve douchecabines hebben? Zo klein, bukken om je voeten te wassen; gaat niet. Afdrogen; je tegen de achterwand drukken, deur openen en dan drogen.
In een vliegtuig, zo las ik, wil men onze wat bredere medemens, twee stoelen laten betalen. Moeten ze in Italië ook een tweepersoons kamer nemen? Of een ander hotel? Misschien zijn alle douches wel zo klein. De plaats voor vannacht; Hotel Torino. Middenin het centrum.

Place a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions
Google EarthTemperatuur vandaag.Google Maps
HoogteLijnen

9. Vrijdag 24 juni 2011Parma - Predario 72 km

De brede bedding van de CenoPasticceraEn weer het kasteel van Bardi

De klokketorens van de ver gelegen dorpen herinneren mij er aan dat de tijd er is, niet dat er iets mee moet. In Predario heerst er rust EN het is er aangenaam koel, heerlijk, een verademing na de drukkend warme steden

Ik verlaat Parma in alle vroegte, vandaag weer een bergetappe, gelukkig is het tot ongeveer elf uur bewolkt en dan heb ik het grootste deel van de klim achter de rug.

Nog even een paar boodschapen doen in Bardi, daarna vanuit het dorp gaat het heerlijk downhill naar de rivier de Ceno. dan toch weer even klimmem en lopen, wat behoorlijk zwaar is met de extra kilo's etenswaren achterop.

Place a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions
Google EarthTemperatuur vandaag.Google Maps
HoogteLijnen

10. Donderdag 30 juni 2011Predario - Passo Santa DonnaPredario - Passo Santa Donna - Osacca - Predario

Place a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions
Google EarthTemperatuur vandaag.Google Maps
HoogteLijnen

11. Zaterdag 2 juli 2011 VeronaLa Traviata opera van Guiseppe Verdi in de Arena van Verona.

Place a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions

12. Zaterdag 9 juli 2011Predario - ToscaPredario - Bardi - Tosca - Predario

Place a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions
Google EarthTemperatuur vandaag.Google Maps
HoogteLijnen

13. Maandag 11 juli 2011Predario - ChiappaWandeling 9 kilometer.
Predario - Chiappa - Monti - Predario

Place a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions
Google EarthGoogle Maps